Sipos Borászat 

.

BEMUTATKOZUNK
RÖVIDEN RÓLUNK

Családunkban a szőlő- és borkultúra apáról fiúra száll. A dédnagyapáink egyike a herceg Esterházyak badacsonyi vincellére volt egészen 1945-ig, majd az államtól vásárolt kis szőlőterületen folytatta tovább a gazdálkodást. A rendszerváltással egyidőben - a családi kis szőlőskertre és kis pincére alapítva – álmodta meg Sipos Tihamér a Sipos Borház alapjait. A borászatunk folyamatosan fejlődött, a területeink nőttek és modern pincét építettünk, hogy a legtöbbet tudjuk a szőlőinkből kihozni.

Jelenleg 7 hektár területen gazdálkodunk.

Nálunk a borkészítés mindig egy alkotó folyamat, egy szentség, ahol rajtunk és a borokon túl csak a jó Isten van jelen. Olyan bort készítünk, amit mi magunk is szívesen iszunk, mert nálunk minden bornak története van, lehet az egy történelmi esemény, egy szerelemi pillanat vagy akár egy tréfa is.

Hiszünk abban, hogy a tradíciók mellett színt kell vinnünk borászatunk életébe.
Mindezt értjük változatos programjainkon, például Színházi estéinken, ahol Jászai Mari díjas színészekkel találkozhatnak a hozzánk ellátogatók.
A megújuló címkéinken melyekben filmes utalásokat rejtettünk el (Olasz of the Rizling, Szürkebarát GOT (Game of Thrones))A boraink tekintetében pedig szeretnénk megmutatni a borvidékünk egyediségét és kiemelni azt. Megmutatni a terroirunk adta lehetőségeket a borokon keresztül.

Borászat

A Sipos Borházhoz közel eső birtokelemeken 7 hektáron folyik a szőlőtermelés, amely generációról generációra szálló örökség a Sipos családban. 

A Borházunk az első badacsonyi magánpincészetek között nyitotta meg kapuit. Családunkban a szőlő- és borkultúra apáról fiúra száll. Dédnagyapám a herceg Eszterházyak badacsonyi vincellére volt egészen 1945-ig, majd az államtól vásárolt kis szőlőterületen folytatta tovább a gazdálkodást. A régi nagy szüretek hagyományait őrizte, sok turistát és híres embert vendégül látott a badacsonyi Szentkirályi-villában. A leghíresebb vendége Nagy Imre volt, aki az utolsó békés polgári napját is itt töltötte egy szüret alkalmából 1956. október 22-én, melynek bizonyságát egy emléktábla őrzi a ház falán. Szüretek hagyományait őrizte, sok turistát és híres embert vendégül látott a badacsonyi Szentkirályi-villában.

A borok egyedi történetét (mely mindegyik fajtának van, legyen az egy történelmi esemény, egy szerelemi pillanat vagy akár egy tréfa) osztjuk meg a borkóstolókra érkező közönséggel. Kemencés vacsorával, hidegtálakkal egészíthetik ki az ott töltött időt. Ha kerékpárral érkeznek, a teraszon lévő panorámás jakuzziban vagy éppen a szaunában is feltöltődhetnek.

Borászatunk a badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokat készít, azok közül is a környékre jellemző fajtákat részesíti előnyben, mint a szürkebarát, muscat ottonel, kéknyelű és az olaszrizling.

Boraink nagy része reduktív eljárással készül, de egyes tételek, mint az Olasz of the Rizling, új hordós érlelést is kapnak. Kedvelt boraink között kiemelkedő a gyümölcsös ízvilágú Balatoni Délután, amely muskotály, olaszrizling, szürkebarát és rózsakő házasításának az eredménye, és az elegáns párja a félszáraz Balatoni Éjszakák, amelyet, rózsakő, olaszrizling és kéknyelű házasításával állítunk elő. 2020 tavaszán került a palackba a Borászat első gyöngyözője, a Sipos Altinger ( mai nevén Sipos Molnár17), amely tartályban spontán erjesztett tétel. Rózsakő, szürkebarát, ottonel muskotály izgalmas és egyedi házasítása. Kéknyelűnk alapanyaga egy 1995-ös telepítésű, 1,2 hektáros területről származik. Fele acéltartályban, fele pedig 500 literes újhordóban erjedt, majd pár hónapig érlelődött.

.

A SIPOS Család leghíresebb vendége Nagy Imre volt, aki az utolsó békés polgári napját is itt töltötte egy szüret alkalmából 1956. október 22-én, melynek bizonyságát egy emléktábla őrzi a ház falán.


Sipos Élmény